Har du et spørsmål? Vi har svarene.
Her finner du informasjon til deg som ønsker å leie eller bor på Campus Living MetStudios. I menyen kan du navigere deg frem til det du leter etter. Er det noe du savner? Ta kontakt med oss!
For å søke om leiekontrakt hos Campus Living MetStudios må du sende oss en forespørsel på en av leilighetstypene her. Trykk"Send søknad" og oppgi ønsket leilighetstype, studiested, en kort presentasjon av deg selv og vi vil ta kontakt med aktuelle søkere. Kontrakt signeres, og du kan glede deg til å flytte inn i Campus Living MetStudios. Vi tilbyr primært visning av våre studentboliger på nettsiden. Ta kontakt hvis du ønsker å booke en visning. Det vil bli satt opp faste dager på sommeren for dette.
Du kan søke hele året. Dersom vi ikke har en tilgjengelig leilighet for deg, kan du bli satt på venteliste.
I søknadsskjema kan du velge ønsket boligtype. Campus Living MetStudios har 5 forskjellige boligtyper i eiendommen som ble ferdigstilt i 2020. Alle leilighetene har eget bad og kjøkken. Hos oss søker du på boligtype i stedet for én bestemt bolig .Du får vite eksakt hvilken bolig du skal bo i når du får tildelt leieavtale .Merk at tildelt bolig, kan endres av utleier før overtakelse hvor du blir varslet i forkant. Boligtypene kan seg imellom variere litt i størrelse, planløsning og er beliggende fra 2 til 5 etasje i eiendommen.
Du er mellom 18 og 35 år og student enten ved skole, fagskole, høyskole eller universitet som er godkjent av Lånekassen. Minimum deltid-student 15 studiepoeng pr. semester. Dersom du ikke har fylt 18 år, kan dine foreldre stå som ansvarlig i leiekontrakten.
Normalt inngår vi leiekontrakter for ett år av gangen. Leiestart og innflyttingsdato er da 01. August hvor leieforholdet løper til 31.juli påfølgende år. Merk at ny kontrakt ikke er garantert, og må søkes om. Leieforholdet kan i leietiden ikke sies opp av leietaker, men det er lov med fremleie forutsatt godkjenning fra Campus Living MetStudios.
Pris og informasjon om leilighetstypene finner du her. Leilighetene ligger fra 2 til 5 etasje og har alle har egne bad og kjøkken. Du kan søke om preferanser og vi vil hensyn ta det, dersom det er kapasitet. Vi har 5 forskjellige boligtyper som varier etter størrelse(BOA m2) og antall soverom — Du finner garantert et som passer perfekt for deg!
Den ordinære husleien inkluderer internett, avløp avgifter, varmtvann, vaktmestertjenester og ukentlig renhold av felles adkomst- og oppholdsarealer
I tillegg til den ordinære husleien betales det a-konto for strøm per måned. Strøm avregnes 1 gang pr år etter 2. studiesemester basert på faktisk forbruk.
Leietaker tegner egen innboforsikring og betaler avgift til felles vaskeri.
Prisene som er oppgitt på nettside gjelder for perioden fra 01. August inneværende år frem til 31. Juli. året etter. Deretter vil det bli nye husleiepriser for å ta hensyn til generell prisvekst og markedet.
Leietaker kan velge mellom depositum eller leiegaranti fra Tryg forsikring. Utleier oppretter dette i forbindelse med kontraktsignering via www.hybel.no
Beløpet vil variere ut i fra leilighetstype og valg av sikkerhet. Eksakt beløp finner du i annonseteksten på leilighetstypen du ønsker.
Vi er opptatt av at du skal få den beste studiehverdagen, derfor har vi bygget flere rom som alle som bor hos oss har tilgang til. Møt dine naboer over et spill bordtennis i game rommet eller se en film i kino-rommet. Du finner også flere studie-rom og lounger samt vaskeri, lobby og sykkelparkering i bygget. Vi ønsker å skape et godt bomiljø hvor beboere kan trives, få venner, og ha et godt og trygt hjem i studietiden.
Bruk av felles oppholdsarealer (inkludert vaskerier) skal skje innen gjeldende åpningstider, p.t. hverdager fra kl. 07:00 til 23:00, og i helger fra kl. 08:00 til 24:00.
Alle våre hybler har moderne overflater og innredning, og inneholder:
Det er mulighet for leie av biloppstillingsplass. Kontakt Onepark for nærmere informasjon om pris og vilkår. Mer informasjon om parkeringsanlegget finner du her. For øvrig gateparkering iht. områdets bestemmelser.
Vi tilbyr innendørs sykkelparkering i 1 etasje av eiendommen som kun er tilgjengelig til leietakere. Benytt inngangen(utgangen) fra(til) Sofiesgate hvor du finner sykkelparkeringen. Merk at du trenger nøkkel for tilgang til både inngangen(utgangen) fra(til) Sofiesgate og selve sykkelparkeringen.
Det er ikke tillat med dyrehold. Unntaket er dersom det er gode grunner for dyrehold og at det ikke er til ulempe for utleier eller andre beboere av eiendommen.
Rengjøringsfirma vasker fellesarealer ukentlig, men alle beboere er nødt til å rydde etter seg selv.
Campus Living MetStudios setter brannsikkerhet høyt. Eiendommen er total renovert og ble ferdigstilt i 2020 og har heldekkende brannvarslingsanlegg samt sprinkelanlegg.
Alle leietakere på Campus Living MetStudios kan melde inn skader og mangler. Som leietaker eller søker kan du også melde inn feil og mangler via hybelprofilen din.
Lokaliser og gjør deg kjent med brannalarm system og rutiner ved evakuering.
Lokaliser og gjør deg kjent med alle stoppekraner i boligen. Det kan være lurt å stenge vannet hvis du reiser bort i lengre perioder.
Lokaliser og gjør deg kjent med komfyrvakten. Dersom din komfyr har begynte å pipe og/eller sluttet å fungere, virker det å være din komfyrvakt det er snakk om somer årsaken. Komfyrvakt som er montert over komfyrer må til tider omstartes eller justeres og omprogrammeres slik at den ikke mistolker vanlig bruk med fare for brann. Beste du kan gjøre er å finne hvilke merke det er på komfyrvakten, også Google brukermanualen på nettet. Justering og omprogrammering er veldig enkel.
Lokaliser og gjør deg kjent med hvitevarer. Dersom du har problemer med dine hvitevarer som oppvaskmaskin/komfyr/stekeovn/platetoppen er det beste du kan gjøre å finne ut hvilke merke, modell og serie nr. hvitevaren er, også Google brukermanualen på nettet slik at du kan feilsøke produktet basert på brukermanualen.
Lokaliser og gjør deg kjent med lekkasje stopper. Flere av våre leiligheter er utstyrt med Høiax AquaSafe lekkasje stopper. Denne registrerer lekkasje fra sensortapen og aktiverer magnet ventilen som stenger vannet. Den vil også kuttes strømtilførselen til strømstikket på lekkasjestopperen. Beste du kan gjøre ved feil på denne er å Google brukermanualen på nettet.
Tørksensortape med tørr klut. Trykk deretter på RESET-knappen for å stoppe alarmen.
Lokaliser sikringsskapet og gå gjennom kurs fortegnelse som forteller deg hvilke sikringer som dekker hvilke områder. Blir det mørkt, er det som regel en sikring som har gått og denne kan du enkelt reaktivere eller bytte selv. Strøm er normalt ikke inkludert i leien og den enkelte leietager må selv tegne eget strømabonnement. Ved strømbrudd ta kontakt med strømleverandør.
Alle leietakere plikter å overholde gitte husordensregler -se din signerte leiekontrakt med oss.Utleier kan ved behov endre disse husordensreglene. Eventuelle endring av husordensreglene trer i kraft umiddelbart, og vil bli varslet leietakere via epost, sms og/eller nettside.
Lokaliser og gjør deg kjent med eiendommens søppelanlegg. Leietaker er ansvarlig for forsvarlig avhending av avfall. Forsøpling på eiendommen eller rundt søppelanlegg er ikke tillatt og fjerning kan belastes leietaker.
Deter viktig å foreta regelmessig rengjøring av boligen, spesielt kjøkken og baderom. Se mer om dette under punkt om "Hvordan rydde og vaske hele boligen grundig?"
Dette er kun tillatt etter skriftlig avtale med utleier. Dette vil si at det ikke er tillatt å borre hull og montere opp skruer, hyller, flatskjermer m.m. uten samtykke. Om du har fått samtykke til å henge opp, skal dette bli i leiligheten når du flytter ut.
Vann skal tørkes bort umiddelbart slik at det ikke oppstår skade/fuktgjennomtrengning.
Sluk på bad/dusj, samt avløp fra vask på kjøkken og bad må renses ved behov, bruk en god avløpsåpner om nødvendig. I sluk samles det mye hår/fett/smuss, og dette må fysisk fjernes ved å åpne dekselet.
Synlig røropplegg under vask på bad og kjøkken skal strammes opp for hånd, minst engang i året. Enkelte kraner som drypper kan du forsøke å stramme opp selv, det samme gjelder dusjhodet på badet.
Hengsler og håndtak kan som regel skrus enkelt på plass og bør kontrolleres jevnlig.
Det er veldig viktig å lufte regelmessig for å opprettholde et godt inneklima og for å unngå grobunn for fukt, sopp og til slutt råte. Om vinteren kan det være nødvendig å sjokklufte.Om man tørker klær inne eller dusjer, må det luftes ekstra godt. Bruk kjøkken- og badevifte ofte. Om det oppdages kondens på vinduene må det tørkes bort med en tørr klut for å hindre fuktgjennomtrengning i treverk og karmer.
Våre ansatte er på jobb for å hjelpe deg mandag til fredag, kl. 08.30 – 15.30.
Overtakelse av leiligheten kan tidligst finne sted fra og med kl 12:00 den dato din leiekontrakt med oss starter. Overtakelse gjennomføre sved at du får tilsendt én unik digital nøkkel/ "Mobile access"gjennom Livvi appen. Mer informasjon om "Mobile access" og Livviappen, trykk her. Leiligheten skal være forhåndssjekket av utleier, men det er viktig at du som leietaker også sjekker leiligheten for eventuelle feil, mangler eller avvik og gir beskjed til utleier ved å fylle inn innflyttingsprotokoll du vil motta før overtagelse. Her kan du også ta bilder og dokumentere tilstand. Vi håper du vil trives i din nye bolig hos oss!
Alle som bor hos oss må bruke "Mobile access"gjennom Livvi appen, for å komme inn og ut av bygningen. Hver eneste unike digitale nøkkel er utsendt av utleier.Med Livvi appen får du tilgang til din leilighet, fellesarealer og fellesdører. Appen er designet for å være enkel å sette opp og bruke. Når dette er satt opp, vil Livvi la deg bruke din mobile enhet som en nøkkel på eiendommen .Livvi sin hurtig startguide som hjelper deg gjennom installasjonsprosessen kan leses her
Se "Livvi" sin hurtig startguide her.
Vi anbefaler at du prøver følgende:
-> Kontroller dine bluetooth innstillinger (påskrudd)
-> Sjekk og oppdater til nyeste IOS/ Android-versjon
-> Logg ut av Livvi appen
-> Avslutt Livvi appen / reinstallere Livvi appen-> Logg inn på nytt.
Din trivsel er viktig for oss, derfor har vi satt sammen en guide til deg som bor hos oss, denne kaller vi MetStudios Guide og inneholder informasjon og veiledning somskal gjøre hverdagen din enkelere. Gjeldende MetStudios Guide er opphengt i alle våre leiligheter, men kan også leses her.
Brukerveiledning: Panelovn, kan leses her.
Brukerveiledning: Termostat til baderom, kan leses her.
Brukerveiledning: Komfyrvakt, kan leses her.
Brukerveiledning: LOKAL ALARMFORSINKELSESENHET BN-303LS, kan leses her.
Gjeldende hovedhusordensregler kan leses her.
Alle leietakere er pliktig å sette seg inn i husordensreglene, samt særlige bruksregler for de ulike fellesarealene.
Husleien betales på forskudd, senest den 1. i hver måned. Husleiefaktura blir sendt til deg ca. den 14 dager før forfall hver måned med forfallsdato den 1. påfølgende måned. F.eks. vil husleien for september sendes til deg ca. 14 dager før, med forfallsdato 01.09.
Det er ikke mulig å trekke husleie fra depositumet i løpet av leieperioden.
Romnummer
Falbes gate 5 B
0170 Oslo
Husleien inkluderer gratis tilgang til trådløst internett i eiendommen.
Network: MetStudios
Passord: Studentliving
Når en beboer klager til oss må vi ta dette videre med vår leverandør. Det er nemmelig ikke alltid internettet som er feilen… Du som beboer må derfor besvare spørsmålene under, som vi kan sende videre til vår leverandør– ellers har vi nærmest ingenting å forholde oss til.
1. Which apartment are you in?
2. Define and describe problem –“unstable” is not necessarily telling us anything useful.
3. Are there constantly poor networksignals or only for periods?
4. If this is an occasional problem, please specify time of occurance.
5. Is it in the whole apartment ands urroundings, or only some room/part of room?
6. What type of device are you trying to connect with? (PC, Mobile, Ipad…)
7. With which method are you trying to connect
8. Please send us your MAC address for us to investigate properly.
Postkassen er foliert og merket med leilighets nummer, som du får tildelt ved overtakelse av bolig. Postkassene er plassert i inngangspartiet. Postkassen skal merkes av leietaker med postkasseskilt lite, hvit. Vi anbefaler, https://skiltbutikken.posten.no/postkasseskilt/pk-lite-hvit-7001Din postkasse nøkkel finner du i leiligheten, på innsiden av kjøkkenskap over kjøkkenvifte, på en knagg.
Vi tilbyr innendørs sykkelparkering i 1 etasje av eiendommen som kun er tilgjengelig til leietakere. Benytt inngangen(utgangen) fra(til)Sofiesgate hvor du finner sykkelparkeringen. Merk at du trenger nøkkel for tilgang til både inngangen(utgangen) fra(til) Sofiesgate og selvesykkelparkeringen.
Vårt fellesvaskeri levert av Miele og deres AppWash er plassert i både 3. og 4. etasje. Du finner to vaskemaskiner og to tørketromler i hvert vaskeri. Vi har avtale med og benytter den digitale vaskeri plattformen AppWash.
Du behøver bare en app for å vaske klær hos oss. Du trenger ikke engang å ta med deg vaskemiddel eller tenke på hvor mye såpe du skal ha i.Det fikser maskinen helt selv. Så enkelt! Ved feil eller spørsmål kan du kontakte support@appwash.com. Prisene settes og endres av vår leverandør Miele og deres AppWash. Våre estimater tilsier at bruk av vaskemaskin koster ca. kr 25,- pr vask, og bruk av tørketrommel koster ca. kr 15,- pr tørk. (Vaskemiddel er inkludert i prisen.) For mer informasjon om AppWash,
se her: https://appwash.com/no/
Søppelrommet hvor beboere kan kaste avfall finner du i 1. etasje av eiendommen som kun er tilgjengelig for våre beboere. Benytt inngangen(utgangen) fra (til) Sofiesgate hvor du finner søppelrommet. Merk at du trenger nøkkel for tilgang til både inngangen fra/til Sofiesgate og selve søppelrommet.
Leietaker har ansvar for forsvarlig avhending av avfall. Deter derfor ikke tillat å legge fra seg søppel, papp, møbler etc. i korridorer, oppganger, eller på bakken rundt søppelanlegg. Dette anses som brudd på leieavtalen og kostnad for fjerning belastes leietaker.
Vi bryr oss om miljøet og har et tydelig fokus på samfunnsansvar og bærekraft. Vi ønsker at beboere følger gjeldende retningslinjer og regler for avhending av avfall.
Alt søppel må legges i poser før du kaster det i søppelcontainerne.
Ikke kast ting som ikke er i pose i containerne.
Brett sammen papp og papir før du legger det ipapircontainerne.
Isopor og plast skal ikke i papircontainerne.
Ikke sett søppel ved siden av søppelbrønnene
Har du ekstra mye søppel, må du levere det på gjenbruksstasjonen selv.
Les mer
Alle leietakere skal sette seg inn i gjeldende branninnstruks, som du finner i husordensreglene her
Leietakere kan bruke Defigo for porttelefonen. Se mer her.
All bruk av felles oppholdsrom og fellesvaskeri må skje i samsvar med gjeldende husordensregler og bruksregler for de ulike felles oppholdsarealer som er slått opp i/utenfor rommene. Gjeldende hovedhusordensregler kan leses her. Alle leietakere er pliktig å sette seg inn i husordensreglene, samt særlige bruksregler for de ulike fellesarealene.
Opprett «Ny vedlikeholdssak» fra utleieplattformen hybel.no. Vaktmester vil da motta oppgaven direkte. Ta gjerne bilder og legg inn en god beskrivelse av problemet. Vaktmesterne våre jobber hver dag i ukedagene mellom kl.08:00-15:00. Du får hjelp så snart vi kan.Merk at vaktmester kan gå inn på boligen dersom du ikke er hjemme for å fikse problemet. De har ikke mulighet til å avtale tidspunkt direkte med våre leietakere. Ved akutte situasjoner som vannlekkasjer eller lignende må du kontakte vektertjenesten umiddelbart! Vi gjør deg oppmerksom på at manglende varsling i slike omstendigheter blir sett på som mislighold av leiekontrakten og kan føre til at du selv blir ansvarlig for evt. skader på boligen. Har du et akutt problem kan våre vektere hjelpe deg.
Dersom du ser eller opplever støy, husbråk, uønsket opphold av personer i fellesarealer eller har behov for innlåsing i din bolig.
Ta kontakt med Toma Security på telefon: 22 20 70 00. Med vekterens tilstedeværelse vil vi redusere uønsket ferdsel og adferd. Vekteren vil utføre inspeksjoner med forskjellig omfang, til varierende tider, ut ifra hva som er avtalt.
Merk: Dersom du har låst deg ute av boligen kan vekter hjelpe deg, men det vil medføre et innlåsningsgebyr. Leietakere som ved sjenerende støy/festing forårsaker at vekterselskap må rykke ut vil bli fakturert for utrykkingen. Innringer blir ikke fakturert.
Eksisterende leietakere som ønsker å fortsette å bo i CampusLiving MetStudios for en ny leieperiode, må søke om ny kontrakt slik som andre.
Utleier vil tilstrebe å la leietakere som tildeles ny kontrakt bli boende i samme bolig, dersom dette er ønskelig.
Vi anbefaler at du er raskt ute med å søke så snart vi åpner for dette (planlagt oppstart i 1 eller 2 kvartal). Følg med på våre nettsider.
Du må søke om å fremleie boligen og det må godkjennes av Campus Living.
Er ikke annet avtalt, plikter leieren å vedlikeholde dørlåser, kraner, vannklosetter, elektriske kontakter og brytere, varmtvannsbeholdere og inventar og utstyr i husrommet som ikke er en del av den faste eiendommen. Leieren plikter også å foreta nødvendig funksjonskontroll, rengjøring, batteriskift, testing og lignende av røykvarsler, brannslokkingsutstyr m.m.
Det du har plikt til å vedlikeholde, må du også betale for.Det vil si at hvis du har ansvaret for at veggene skal males, må du både betale kostnadene for at jobben blir gjort og utgiftene til maling.
Du er ansvarlig for å følge leieavtalens bestemmelser, betale husleie, behandle boligen med aktsomhet og vedlikeholde leiligheten du bor i. Leiligheten skal kun brukes til beboelse og må ikke brukes slik at andre beboere eller naboer påføres sjenanse eller ulempe.
· Enhver leietager plikter å si ifra innen 14dager dersom det er en større mangel ved boligen etter overtagelse.
· Leier plikter å erstatte og straks melde fra om all selvforskyldt skade og all skade som skyldes personer leietager har gitt adgang til boligen. Utbedring av tilfeldig skade regnes ikke som vedlikehold
· Røyking i leieobjektet er ikke tillatt.
· Dyrehold er ikke tillatt uten utleiers godkjenning.
· Leieren kan ikke uten utleierens samtykke foreta forandringer i husrommet eller på eiendommen for øvrig.
· Leietager plikter videre å holde boligen og eiendommen i den stand som følger av leieavtalen og husleieloven.
For å forhindre tette sluk, vannskader og vond lukt på badet bør man rense sluket to ganger i året. Dette kan du som leietaker gjøre helt selv. Å rense sluket innebærer mer enn å kun helle avløpsrens ned gulvristen og håpe på det beste. For å rense sluket må du først ta opp gulvristen, slik at du får tilgang til grumset du skal fjerne. Rens sluket på seks enkle steg - Se video produsert av Boligbygg Oslo KF - Slik renser du sluket på badet: Link
1. Ta bort risten.
2. Neste steg avhenger av hva slags type sluk du har. Har du et moderne bad med moderne sluk er det en «kopp» du enkelt skal kunne dra opp fra sluket. Har du et eldre bad har du ikke dette.
3. Fjern hår restene og alt synlig grums du ser og når i sluket og på «koppen».
4. Bruk gjerne en gammel oppvaskkost til å skrubbe på det som har begynt å forsteine.
5. Skyll godt, la gjerne vannet renne litt så duser at alt er greit.6. Sett på plass «koppen» og risten.
For å forhindre tett vannlås, vannskader og vond lukt børman rense vannlåsen to ganger i året. Dette kan du som leietaker gjøre helt selv. Å rense vannlåsen innebærer mer enn å kun helle avløpsrens ned i vannlåsen og håpe på det beste. For å rense vannlåsen må du demontere rørene under vasken. Et tips når du skal rengjøre vannlåsen er å ta et bilde før du begynner å demontere rørene, slik at det blir enklere å sette sammen igjen.
Rens vannlåsen på fire enkle steg - Se video produsert av Boligbygg Oslo KF - Slik renser du vannlåsen under vasken: Link
1. Sett en bøtte under vannlåsen for å fange opp eventuelt vannsøl.
2. Skru opp vannlåsen. Det er den delen som ser ut som en kopp i bunnen av rørsystemet.
3. Tøm vannlåsen. Rengjør koppen og skyll gjerne gjennom litt. (Pass på at bøtta under fanger opp vannet.
4. Sett sammen vannlåsen. Sjekk at pakningen(gummiringen) er tett. Erstatt den med en ny om ikke. Det får du kjøpt hos fagforhandler.
Er uhellet først ute er det mye du kan gjøre selv, slik at du slipper en kostbar utrykning fra en rørlegger. En slik utrykning koster fort 4 000 kroner og dekkes av leietaker selv, dersom du er heldig. Under gir vi deg 5 tips til å fikse en tett do.
Dersom toalettet ikke er fullstendig tett, men du kan se at vannet trekker seg sakte tilbake, kan du prøve å trekke ned flere ganger. Du må naturligvis vente til vannet har trukket seg tilbake for hver gang. Du vil ikke at vannet skal renne over kanten, naturligvis.
Fungerer ikke dette kan fylle en stor bøtte med vann og helle fra stor høyde. Da skaper du et skikkelig trykk som kan hjelpe til å få åpnet opp. Ofte trengs det flere forsøk.
3) Dersom det er helt tett må man ty til kraftigere skyts. Klosettpumpa med sugekopp er et nyttig hjelpemiddel og noe man bør ha i alle hjem. Trykk sugekoppen ned i do og trykk den frem og tilbakemange ganger. Husk at det må være godt med vann i toalettet for å skape riktig trykk, for at du skal få proppen gjennom vannlåsen.
4) På med hanskene. Noen ganger kan det også være nødvendig å trekke ut det som sperrer dersom du ikke oppnår resultater på de første forsøkene. Få på deg lange hansker, fjern det du kan og gjenta eventuelt steg 1, 2 eller 3 ettersom hvor du er i prosessen.
5) Avløpsåpner. Hjelper ikke de fire første stegene kan du måtte ty til avløpsåpnere. Plumbo er mest kjent og meningene er delte om dette produktet er bra eller ei, men fagfolk anbefaler i hvert fall at du bruker produkter du får kjøpt hos for eksempel en fargehandel, og at du bruker dem i henhold til bruksanvisning. Er du fortsatt ikke kvitt problemet, ring en rørlegger.
Bruker du kjøkkenvifta regelmessig, bør den rengjøres ofte. Filteret i avtrekksvifta bør rengjøres minst hvert kvartal, aller helst én gang i måneden. Se video produsert av Boligbygg Oslo KF - Slik renser du filter i kjøkkenviften (https://www.youtube.com/watch?v=sCm0QcWgwO0) Jevnlig renhold av filtrene i kjøkkenviften og alltid å være til stede når man bruker kokeplaten, forhindrer brann.
SE:4 TIPS TIL RENGJØRING AV STEKEOVN: https://jifrent.no/vasketips/4-tips-til-rengjoring-av-stekeovn/
SE: DEN STORE VASKEGUIDEN: SLIK RENGJØR DU KJØKKENET: https://jifrent.no/blog/den-store-vaskeguiden-slik-rengjor-du-kjokkenet/
I denne videoen ser du hvordan du skifter ut kull filteret i kjøkkenventilatoren. Dette bør gjøres hver 6-24 måned, avhengig av hvor mye mat du lager. Se video produsert avBoligbygg Oslo KF - Slik skifter du kullfilter i kjøkkenventilatoren https://www.youtube.com/watch?v=QXCeuVIPIEI
Noen typer komfyrvakter har en sensor som går på batteri. Idenne videoen viser Boligbygg Oslo KF hvordan du bytter batteri i sensoren.
Se video produsert av Boligbygg Oslo KF - Slikbytter du batteri i komfyrvakt-sensor: https://www.youtube.com/watch?v=Td_oOkuCoVQ
Brannsikkerhet i boligen er viktig. I denne filmen viserBoligbygg Oslo KF deg hvordan du bytter batteri i røykvarsleren, og hvordan dukontrollerer og vedlikeholder brannslokkingsapparatet.
Se video produsert av Boligbygg Oslo KF -Slik skifter du batteri i røykvarsleren og sjekker brannslokkingsapparatet: https://www.youtube.com/watch?v=KvLWXuFvGc8
Godt inneklima er viktig både for deg og boligen. Boligbygg Oslo KF gir deg gode råd om hva du kan gjøre for å skape godt inneklima. Se video produsert av BoligbyggOslo KF - Slik skaper du godt inneklima i boligen din
Hengsler, låsemekanismer og håndtak på dører og vinduer trenger smøring eller stramming med jevne mellomrom. Boligbygg Oslo KF viser deg hvordan du gjør det! Se video produsert av Boligbygg Oslo KF - her.
Ved problemer med oppvaskmaskinen må du:
1. Sjekk sikringsskap
2. Kontroller at maskinen får vann ved å skru på tappen som sitter på kjøkkenkranen eller i skapet under kjøkkenvasken.
3. Sjekk at stikkontakt er tilkoblet
4. Sjekk at sluket i maskinen er godt renset
5. Feilsøke etter manual/ bruksanvisning (denne finner du ofte ved å søke opp "manual-merke-modell")
Dersom hvitevaren ikke lar seg fikse, ta bilde av produkt og/eller serienummer og send inn til ansvarlig forvalter for videre
Ved problemer med komfyr/stekeovn/platetoppen må du:
1. Kontrollere aktuell(e) sikring(er) i sikringsskapet
2. Feilsøke komfyr/ platetoppen etter manual/bruksanvisning for (denne finner du ofte på nett ved å søke opp"manual-merke-modell")
3. Kontrollere og feilsøke tilhørende komfyrvakt (feilsøke og omstarte komfyrvakt, se veiledning her)
TIPS 1: Dette gjør du når komfyrvakten piper - Se videoprodusert av Boligbygg Oslo KF – her
TIPS 2: Komfyrvakt, alternativt sjekk ut komfyrvakt.no/support/privat/#faqeller ring: 90824101
Dersom hvitevaren ikke lar seg fikse, ta bilde av produkt og/eller serienummer og send inn til ansvarlig forvalter for videre
Flere av våre leiligheter er utstyrt med Høiax Aqua Safe lekkasjestopper. Denne registrerer lekkasje fra sensortapen og aktiverer magnetventilen som stenger vannet.
Den vil også kutte strømtilførselen til strømstikket på lekkasjestopperen.
Dersom hvitevaren ikke lar seg fikse, ta bilde av produkt og/eller serienummer og send inn til ansvarlig forvalter for videre.
1) Forsøk å stoppe vannlekkasjen etter beste evne. Dette kan gjøres ved å finne stoppekran i leiligheten som typisk er på badet eller under kjøkkenvask.
2) Hverdager mellom kl 08:30-15:30 ber vi om at du tar kontakt med oss på telefon tel:+47 24 20 07 00. Oppgi adresse slik at du får prate med riktig forvalter. Utenfor vår kontortid kan du ringe Toma Security på telefon: 23 13 3044.
3) Avvent videre prosess fra utleier
Hvis du føler at ventilatoren ikke tar opp nok matos når du lager mat, er antagelig avtrekksviften og filteret full av fett. Ofte er det 2ulike filter i avtrekksvifter. Et fettfilter i stål og et kullfilter som sitter inne i kjøkkenviften. Fettfilteret kan vaskes for hånd eller i oppvaskmaskin. For hånd bruker du varmt vann med Zalo, og gjerne tilsatt litt salmiakk. Det er viktig å skylle viften ren og tørke delene. Kullfilteret må tas ut og erstattes med nytt, dette anbefales å gjøre ca. hver 3 måned. Utvendig kan viften våtrengjøres med en mikrofiberklut fuktet med vann. Tørk deretter av viften utvendig med tørkepapir eller en helt tørr klut.
Skadedyr og insekter kan være harmløse, noen er plagsomme og andre er direkte skadedyr. www.anticimex.no er en nettside med informasjon om hva du kan gjøre, og hvordan du kan identifisere skadedyr. Dersom du mistenker at det er skadedyr i din leilighet, ta umiddelbart kontakt med utleier.
Tips vedrørende veggdyr: Veggdyr er bille-lignende, blodsugende innsekter som bosetter seg i eller ved din seng eller sofa. De ødelegger verken bygninger, klær eller møbler, men livnærer seg på å suge blod fra mennesker, omtrent som en mygg.Når du er på reise bør du alltid sjekke seng og madrass for spor av veggdyr. Finner du veggdyr eller spor av de må du forlange nytt hotellrom. Vær forsiktig med å kjøpe brukte senger, eller å ta i bruk senger noen har satt fra seg. Sengen skal eventuelt fryses ned før den tas i bruk. Har du mistanke om at du har veggedyr med deg hjem må du ta kontakt umiddelbart for å få fryst ned bagasjen.
Ser du sorte merker på sengen, får stikk på kroppen ellerrøde flekker og hevelser i huden? Ta kontakt med utleier umiddelbart.
Depositumet blir tilbakebetalt til deg ved endt leieforhold forutsatt at alle dine fakturaer er betalt, og boligen er tilbakelevert uten skader eller mangler.
Det kan ta inntil 4 uker etter utflytting før pengene er tilbake på din konto. Normalt tar dette cirka 2 uker.
Ca. én måned før utløpet av kontrakten vil utleiergjennomføre en forhåndsbefaring av boligen. Mangler/ skader skal være meldt til utleier fortløpende. Vi oppfordrer deg til å påse at alle mangler/ skader og slitasje blir registrert ved forhåndsbefaringen.
Tilbakelevering av din bolig skjer til avtalt tid, senesinnen kl. 12:00 dagen din kontrakt utløper. Utleier gjennomfører utsjekk påfaste dager før din kontraktslutt. Du vil få nærmere informasjon om dette førdin kontrakt utløper. Ved tilbakelevering gjennomgår utleier og leietaker boligenfellesskap, og boligen skal være ferdig utflyttet og vasket ut av vedtilbakelevering.
Etter tilbakeleveringen har ikke leietaker lenger adgang til boligen. Selv om leiligheten skulle tilbakeleveres før leiekontrakten utløper,må du betale leie ut kontraktsperioden.
Flytting og utvask er tidskrevende. Hvor omfattende detblir, er avhengig av hvor godt det er rengjort i det daglige. Det stilles kravtil fullstendig og grundig flyttevask av boligen før tilbakelevering. Alt avflekker og skitt skal fjernes, og du må vaske steder du normalt ikke vaskerunder vanlig rengjøring. Bad og kjøkken må spesielt vaskes nøye. Husk herunderå vaske inni skap, rense sluk, rengjøre filter i ventilator.
Alle skader og mangler skal meldes til utleierfortløpende, og i god tid før tilbakelevering, slik at utbedring kan skje i denansvarlige leietakers leieperiode. Eventuell mangelfull/ forsinket melding kanpåføre utleier husleietap som leietaker eventuelt vil være ansvarlig for
Ta kontakt med utleier for eventuell avtale om dette, omnødvendig. Eventuelle nøkler legges i konvolutt merket med adresse, leilighetog navn. Merk at dette er på eget ansvar. Husk å tøm postkassen din før du leverer nøkler og meld fraom adresse endring til oslo@campus-living.no
Overtakelse av leiligheten kan tidligst finne sted fra og med KL 12:00 den dato din leiekontrakt med oss starter. Overtakelse gjennomføres ved at du får tilsendt én unik digital nøkkel/ "Mobile access" gjennom Livvi appen. Mer informasjon om "Mobile access" og Livvi appen, trykk på "Livvi"
Leiligheten skal være forhåndssjekket av utleier, men det er viktig at du som leietaker også sjekker leiligheten for eventuelle feil, mangler eller avvik og gir beskjed til utleier ved å sende oss en epost til oslo@campus-living.no
Din adresse på Campus Living MetStudios
Romnummer, Falbes gate 5 B, 0170 Oslo
På Campus Living MetStudios får du en postkasse som deles med kollektivet.
Postkassen er foliert og merket med leilighetsnummer, som du får tildelt ved overtakelse av bolig. Postkassene er plassert i inngangspartiet.
Postkassen skal merkes av leietaker med postkasseskilt lite, Hvit. Vi anbefaler, https://skiltbutikken.posten.no/postkasseskilt/pk-lite-hvit-7001
Din postkassenøkkel finner du i leiligheten, på innsiden av kjøkkenskap over kjøkkenvifte, på en knagg.
Husleien inkluderer gratis tilgang til trådløst internett i eiendommen.
• Opptil 100 mbit på wifi i hybelnett
• Opptil 50 mbit på wifi gjestenett
• Opptil 1000 mbit på kablet hybelnett
Vår internettleverandør er Tele-com Midt Norge. De leverer inn til bygget en hastighet på 10/10 Gbit/s. Nedlastning og opplastinger er inkludert i husleien og tilgjengelig i alle hyblene. Brukerveiledning følger vedlagt.
På fellesvaskeriet finner du både vaskemaskiner og tørketromler. Vaskemaskiner er selvdoserende, og det er skal ikke benyttes eget vaskemiddel eller tøymykner. Bruk av eget vaskemiddel eller tøymykner vil kunne skade maskiner og forårsake lekkasje. Både vaskemiddel og tøymykner er parfymefritt for å skåne brukere med allergi. Vårt vaskeri fra Electrolux har egen App som heter AirWallet hvor man kan booke maskiner og få fullstendig oversikt over vaskeriet. Dere kan se hvor mange maskiner som er i bruk til enhver tid og fylle på vaskerikonto med elektronisk innbetaling. Fellesvaskeri befinner seg på samme plan som hovedinngang. Inngang til høyre for lesesal. Vi anbefaler at dere tar en titt på Brukerveiledningen også. Brukerveiledning følger vedlagt.
Leietaker har ansvar for forsvarlig avhending av avfall. Det er derfor ikke tillat å legge fra seg søppel, papp, møbler etc. i korridorer, oppganger, eller på bakken rundt søppelanlegg. Dette anses som brudd på leieavtalen og kostnad for fjerning belastes leietaker.
Det skal være stille på Campus Living 360 fra kl. 23:00 til kl. 07:00 i hverdager og i helger fra kl. 24:00 til 08:00. Leietaker må følge vanlige husordensregler. Dersom leietaker ofte blir klaget på, kan utleier vurdere å si opp leietaker. Opplever du bråk/festbråk etter disse tidspunktene? Se punkt under. Dersom du opplever uvedkommende på Campus Living 360 eller trenger assistanse av vekter, kan du ringe til vår døgnbemannede vektertjeneste Avarn Security på telefon; +47 916 45 956
Dersom du som leietaker på Campus Living 360 har mistet eller forlagt nøkler og trenger hjelp til innlåsing utenfor utleiesjefen og vaktmesters arbeidstid. Da kan Avarn Security være behjelpelig med dette. Ta kontakt direkte på telefon 916 45 956 Dette koster kr 1 000,- og blir fakturert leietaker se prisliste
Ekstratjenester eller ikke oppfylte forpliktelser i henhold til kontrakt vil bli fakturert. Beløp som faktureres skal dekke faktiske kostnader/utgifter. Vedlegget under gir et prisestimat. Trykk her for å laste ned vedlegg til leiekontrakt: Prisliste tillegstjenester
Følgende informasjon gjelder for alle som skal flytte ut:
Husk å melde fra om hvilken dato du flytter ut. Dette gjøres ved å sende e-post til oslo@campus-living.no
Du vil få utdelt informasjon om utflytting.
90 dager før din leiekontrakt går ut, vil det komme en sjekkliste til egen bruk. Denne benyttes i forbindelse med vask og flytting. Denne listen er identisk med den som utleiesjef eller vaktmester senere benytter ved ferdigbefaring av din bolig. Meld også inn feil og mangler som har oppstått i botiden, enten det er slitasje som vi dekker, eller det er skader du selv er ansvarlig for å dekke.
På utflyttingsdagen: kom innom utleiekontoret og be om sjekk så snart du er helt ferdig, slik at vi kan sende en vaktmester (innen kl. 15). Du får da en mulighet til å rette opp eventuelle feil/mangler ved vasken.
Vi ønsker at alle vasker hybler / leiligheter grundig før inspeksjon. Dersom noe må utbedres må det settes av tid til dette innen vår arbeidsdag er over. Vi ber derfor om at inspeksjon utføres innen kl. 15:00.
Når du er klar for at vi ser over, kom innom oss i utleiekontoret eller send oss en e-post på 360@campus-living.no. Vi sender da en ansatt som kommer til boligen så snart som mulig. Vi ønsker at leietaker er tilgjengelig for informasjon om eventuelle utbedringer og instrukser fra den som inspiserer. Inspeksjon skal derfor utføres med leietaker tilstede.
Utflytting uten sjekk?
Dersom dere flytter ut, uten at utleiesjefen eller vaktmesteren har fått sjekket vasken kan det foreligge mangler på renholdet. Det er lett å overse noe, selv om man er grundig. Skulle det være nødvendig for oss å utføre ytterligere renhold vil kostnaden for dette faktureres med kr 550,- pr. påbegynte time. Ved svært dårlig renhold vil rengjøringsbyrå utføre jobben etter faste takster.
Bestille nedvask?
Ønsker du å sette bort alt ansvar for renhold? Da kan vi selvsagt hjelpe! Send en henvendelse via oslo@campus-living.no
Husk å melde inn utflyttingsdato og hybel nummer.
Priser:• Hybel kr. 1 200,- så lenge den ikke er veldig skitten. Hybelen må være tømt for eiendeler.
Dersom det ligger igjen hensatte eiendeler vil det faktureres kr 500,- pr medgåtte time for fjerning. I tillegg kommer eventuelt bortkjøring av avfall (gjelder ved større eiendeler).